Svijet
0

Gruzija: Novi mandat Mihailu Sakašviliju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Centralna izborna komisija (CIK) Gruzije zvanično je danas utvrdila rezultate prijevremenih predsjedničkih izbora po kojima će gruzijski predsjednik u ostavci Mihail Sakašvili biti šef države i u novom mandatu, javili su ruski mediji.

Prema rezultatima CIK, Sakašvili je na vanrednim predsjedničkim izborima 5. januara osvojio 53,47 odsto glasova birača, dok je kandidat Nacionalnog savjeta opozicije Levan Gačečiladže dobio 25,69 odsto glasova. Takve rezultate odobrilo je sedam od 13 članova CIK a predstavnici opozicije odbili su da potpišu izborni protokol, smatrajući da su izbori falsifikovani.

Najavljeno je da će konačne rezultate izbora večeras saopštiti na brifingu predsjednik CIK Levan Tarhnišvili.

Gačečalidže je poslije izbora rekao da su na mnogim izbornim mjestima u nizu regiona bili falsifikovani izbori u korist Sakašvilija pa mora da bude održan drugi krug.

Radikalna opozicija, u kojoj je devet partija, najavila je za danas miting. Na mitingu, na kojem organizatori očekuju učešće do 100.000 pristalica, opozicija će zahtjevati objavljivanje "legalnih rezultata" izbora, prenijela je ruska novinska agencija Itar-Taš.

Prema podacima CIK, kontroverzni biznismen Badri Patarkacišvili osvojio je 7,10 odsto glasova, lider Laburističke partije Šalva Natelašvili 6,49, lider najveće umjerene opozicione parlamentarne stranke Nova desnica David Gamkrelidže 4,2 odsto, ekonomista Georgij Maisašvili 0,77 odsto a jedina žena kandidat Irina Sarišvili 0,16 odsto glasova birača.

Po zakonu, rok za žalbu na rezultate Komisije je dva dana.

Posmatračka misija OEBS saopštila je poslije glasanja da su izbori održani u atmosferi slobodne konkurencije i da su bili pošteni.

Sakašvili, koji je radi učešća na izborima podnio krajem novembra prošle godine ostavku na mjesto predsjednika, prvi put je pobjedio na prijevremenim izborima u januaru 2004, dobivši poslije "revolucije ruža" 96,27 odsto glasova. Gruzijski lider rođen je u decembru 1967. godine i po povratku u Gruziju iz Sjedinjenih Američkih Država 1995. godine bio je izabran za deputata, u decembru 2000. bio je ministar pravde a u septembru 2001. je podnio ostavku i bio u opoziciji predsedniku Eduardu Ševarnadžeu. U novembru 2003. Sakašvili je predvodio "revoluciju ruža", tokom koje je Ševarnadže bio prinuđen da podnese ostavku.