Saakašvili
0

Gruzija neće kompromis s okupatorima

FENA
Gruzija nije spremna ni za kakav kompromis a Moskvom i samo može pregovarati o povlačenju ruskih "okupatorskih snaga", izjavio je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili u razgovoru koji je u petak objavio ruski dnevni list Kommersant.

Saakašvili u istom intervju optužuje Ruse da su se odavno "pripremali" za svoju operaciju i tvrdi da je ruska vojska razorila osetijski glavni grad Chinvali.

"Ne namjeravam prihvatiti kompromis s Putinovim režimom", rekao je gruzijski predsjednik, "pregovori se mogu odnositi samo na povlačenje ruskih "okupacijskih snaga".

Gruzijske snage su "otvorile vatru na Chinvali" 8. augusta, "nakon što su tokom nekoliko dana ubijale naše snage za održavanje mira i naše civilno stanovništvo", kazao je Saakašvili, prenosi AFP.

Kada su ruski tenkovi ušli sa sjevera, gruzijska avijacija je uzaludno pokušavala da ih zaustavi bombardirajući tunel Roki u kavkaskoj planinskoj regiji koji vodi prema Rusiji, precizirao je Saakašvili.

Rusija "se mjesecima pripremala za ovo" i "izradila svu infrastrukturu za svoju intervenciju u Abhaziji i u Južnoj Osetiji".

Cilj operacije je "svrgavanje vlade i ograničavanje ili uništavanje gruzijske nezavisnosti", izjavio je Saakašvili.