Svijet
40

Grupa Jevreja u Jerusalemu protestovala protiv ubijanja djece u Gazi

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa jevrejskih aktivista u Jerusalemu je protestovala protiv ubijanja djece u Pojasu Gaze.

Članovi grupe "Jevreji protiv genocida" okupili su se ispred Vrhovnog suda u Zapadnom Jerusalemu noseći lutke u znak protesta protiv izraelskih napada na Gazu.

"Donijeli smo lutke kako bi pokazali da smo protiv ubijanja djece u Gazi", rekla je za AA Neta Golan, glasnogovornica ove grupe.

Prema njenom mišljenju na tom području postoji aparthejd koji razdvaja Izrael i Palestinu.

"Izraleski Vrhovni sud je doprinio tom aparthejdu i genocidu nad Palestincima. Izraleski sudovi jednostavno oslobađaju krivice izraelske ratne zločince", smatra ova Jevrejka.

Drugi članovi ove grupe koji su protestovali protiv izraelskih napada tvrde da Izrael krši međunarodno pravo ubijanjem nevine djece i žena u Gazi.

Napominju kako međunarodna zajednica mora učiniti mnogo više kako bi pomogla da djeca u Gazi ne žive u strahu od granata.

Napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena "Zaštitna linija". Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a već 17. jula izrael započinje kopneni napad.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze veći je od 1.000, a broj povrijeđenih oko 6.000, javlja Anadolu Agency (AA).