Italija
0

Grupa disidenata u Senatu

FENA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Pristalice predsjednika Zastupničkog doma Gianfranca Finija, u otvorenom sukobu s vladom Silvija Berlusconija, oformili su u ponedjeljak samostalnu grupu od deset senatora u gornjem domu koja je pandan grupi od 34 poslanika formiranoj u donjem domu.

Deset senatora dalo je ostavke u grupi Narod slobode, stranci koju je osnovao Berlusconi sa svojim bivšim saveznikom Finijem i trebat će podnijeti zahtjev za konstituiranje svoje grupe predsjedniku Senata Renatu Schifaniju.

Berlusconi je u petak pozvao Finija da podnese ostavku na mjesto predsjednika Zastupničkog doma jer je zbog pozicije u svojoj stranci došao u "sukob interesa".

Fini je odbio da to uraditi dobrovoljno i odlučio je da povede ponovo svoje pristalice sa sobom.

Ostavke u Stranci slobode podnijela su i 34 njemu bliska poslanika kako bi osnovali svoju grupu u skupštini "Budućnost i sloboda za Italiju", što bi moglo lišiti Berlusconija apsolutne većine kod izglasavanja osjetljivih zakona kao što je onaj o telefonskom prisluškivanju, prenio je AFP.

Podsjećamo, mediji su u petak prenijeli da je talijanski premijer Berlusconi iz svoje stranke izbacio predsjednika Zastupničkog doma Gianfranca Finija, s kojim je osnovao Stranku sloboda i od kojeg sada traži i ostavku na položaj predsjednika donjeg doma, što je treća po rangu državna funkcija.

Prema nekim proračunima Berlusconijeva vlada više ne bi imala većinu u parlamentu, ali se još ne zna hoće li Fini sa svojima, zapravo, ostati u većinskoj koaliciji. Moguća je, dakle, i kriza Berlusconijeve vlade nakon samo dvije godine mandata.