Svijet
1

Greškom procurili lični podaci Obame, Putina, Camerona i Merkelove

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Australijski ured za imigraciju i zaštitu granica slučajno je otkrio lične podatke svjetskih lidera, uključujući podatke američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pojedinosti o svim svjetskim čelnicima koji su u decembru prošle godine učestvovali na samitu grupe G20 greškom su otkriveni. Australijski ured za imigraciju i zaštitu granica slobodnom procjenom odlučio je da o tome ne treba obavijestiti svjetske lidere.

Službenik iz Ureda za imigraciju slučajno je poslao lične podatke svjetskih lidera organizatorima Azijski kupa u fudbalu.

Pored Baracka Obame i Vladimira Putina otkriveni su i lični podaci njemačke kancelarke Angele Merkel, britanskog premijera Davida Camerona, kineskog predsjednika Xi Jinpinga i japanskog premijera Shinza Abea.

"Lični podaci koji su procurili u javnost su imena i prezimena, datumi rođenja, zvanja, nacionalnosti, brojevi pasoša, brojevi Visa kartica i Visa subslass, a koji se odnose na 31 međunarodnog zvaničnika koji su prisustvovali samitu grupe G20", kazala je službenica zadužena za privatnost.

Ona je dodala da smatra, s obzirom na to da su rizici za curenje tih informacija vrlo niski, te da su poduzete akcije kako bi se ograničila dalja distribucija, da o tome nije bilo potrebno obavijestiti klijente čiji podaci su procurili.