Svijet
0

Greenpeace: Zagađenost zraka u Kini prošle godine smanjena za 10 posto

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Prosječna koncentracija štetnih čestica u zraku u 189 kineskih gradova opala je za 10 posto u 2015. godini, navodi se u izvještaju međunarodne organizacije "Greenpeace".

Iako ovaj podatak ukazuje na smanjenje prosječne zagađenosti zraka u ovoj azijskoj zemlji, u decembru godine pekinške vlasti po prvi put su objavile "crveni alarm" zbog opasno visoke koncentracije smoga, što je potaknulo zatvaranje škola i uvođenje par-nepar režima vožnje.

U izvještaju "Greenpeaca", objavljenom u srijedu, navodi se da je koncentracija mikroskopskih čestica PM2,5 od 2013. godine opala za četvrtinu. Slično poboljšanje zraka zabilježeno je i u okolini najvećeg kineskog grada Šangaja i u južnoj pokrajini Guangzhou.

Ipak, 80 posto kineskih gradova nisu zadovoljili nacionalne standarde kvalitete zraka, i to najviše zbog velikog sagorijevanja uglja, navodi se izvještaju.

Budući da je Kina među vodećim zemljama po zalihama uglja, blizu 70 posto njene energije još uvijek dolazi od ovog energenta. Stanovništvo od 1,3 milijarde ljudi sagorijeva ugalj koliko i ostatak svijeta, zbog čega Kina ispušta najviše stakleničkih plinova na svijetu.

Vlasti u Pekingu su u decembru prošle godine naložile prekid rada preko dvije hiljade fabrika koje su najveći zagađivači i savjetovale građanima da ne izlaze iz svojih stanova.

Grupa fizičara sa Univerziteta Californija u Berkliju objavila je prošle godine podatak da oko 1,6 miliona Kineza godišnje umre zbog problema sa srcem, plućima ili od moždanog udara čiji je uzrok zagađen zrak.