Najavljene nove mjere štednje
0

Grčkoj prijeti novi talas štrajkova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vodeća sindikalna konfederacija ADEDY u Grčkoj, koja okuplja milion zaposlenih u javnom sektoru, pozvala je poslanike da odbace novi zakon o povećanju poreza na imovinu, i zaprijetili da će u protivnom organizovati nove štrajkove.

Taj sindikat je pozvao članove parlamenta da u utorak glasaju protiv prijedloga zakona o povećanju poreza na nepokretnosti, kojim vlada želi da popuni manjak u budžetu od dva miliona eura.

Ukoliko poslanici ne prihvate ovaj apel, sindikat najavljuje 24-satni štrajk u oktobru. Prema izvještajima agencija, u tom novom štrajku će se zaposlenima u javnom sektoru pridružiti i sindikalna konfederacija zaposlenih u privatnom sektoru GSEE.

Grčku je već zahvatio jesenji talas štrajkova, pošto u ponedjeljak ne rade zaposleni u metrou i u trolejbuskom javnom prevozu. Povremeno obustavljaju rad i kontrolori letova, što bi moglo da izazove poremećaj u aviosaobraćaju.

Kako je najavljeno, transportni radnici će krajem nedjelje stupiti u 24-satni štrajk.

Grupa grčkih studenata u nedjelju navečer je prekinula emitovanje vijesti na državnoj televiziji, a pokušala je i da blokira prilaze zgradi parlamenta.

Ispred parlamenta u centru Atine policija je bacila suzavac kako bi spriječila demonstrante, koji se protive vladinoj ekonomskoj politici, da blokiraju prilaze zgradi.

Oko 2.000 osoba se prethodno okupilo na trgu Sintagma, centru protestnih skupova građana, okupljenih oko predstavnika društvenog pokreta "Ogorčeni", koji protestuju mjesecima.

Pod pritiskom međunarodnih kreditora, vlada je nedavno najavila nove mjere štednje kako bi ovog mjeseca dobila novu tranšu kredita od osam milijardi eura. Pored uvođenja poreza na imovinu, najavljuje se i smanjenje penzija i otpuštanja viška radnika u javnom sektoru.

Grčka je sredinom godine od MMF-a i evropskih finansijskih institucija dobila drugi "paket garancija" za zajmova od ukupno 110 milijardi eura u naredne dvije godine, kako bi zemlja izbjegla bankrot. Preduslov za to je, međutim, da se uvedu nove mjere štednje kako bi se smanjio ogromni budžetski deficit, čemu se protive mnogi građani koji su se i ranije suočili s velikim odricanjima.