Guardian
0

Grčkoj prijete zatezne kamate

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ako se na današnjem samitu u Briselu sve članice Evropske unije ne usaglase oko načina spašavanja Grčke od njene dužničke krize, najverovatniji ishod će biti francusko-njemačka inicijativa, koja će se sastojati od zateznih kamata na svaki zajam koji Atina eventualno uzme, piše londonski Guardian.

Berlin vjeruje da takav direktan dogovor između vlada, umjesto "multilateralne" intervencije EU, stavlja veće obaveze na Atinu da zaista ispuni svoje obaveze u pogledu temeljne reforme svoje privrede.

Definitivan dogovor evropskih vlada koliko sinoć nije postignut, iako postoji konsenzus da EU mora da učini dovoljno da očuva solventnost vlade u Atini i odbrani euro od mešetara na valutnim berzama, jer grčka dužnička kriza prijeti da se proširi na druge zemlje i tako destabilizuje evropsku monetarnu uniju, odnosno euro, podsjeća Guardian.

Financial Times, u redakcijskom komentaru, tvrdi da je grčka kriza ujedno i prilika da Evropljani konačno definišu "šta njihova monetarna unija stvarno znači".

Polazeći od konstatacije da je ova kriza zauvijek raspršila iluziju o fiskalnoj nezavisnosti evropskih vlada, list piše da je ovo prilika da se dogovori i uspostavi sistem tjesnije saradnje unutar eurozone.

"Panika koja se širi o nestanku poverenja u euro ili raspada eurozone je neopravdana". "Euro je već duže vreme precjenjen i njegovo slabljenje će biti od velike pomoći slabijim članicama eurozone iz koje", nastavlja list, "niko ne može da bude izbačen".

Financial Times iznosi svoj recept za rješenje aktuelne krize, čiji glavni razlog vidi u nepostojanju jedinstvene ekonomske politike eurozone.

Najprije, evropski lideri moraju odmah i precizno da dogovore plan za slučaj da Grčka ne bude u stanju da reprogramira svoje dugove, u kom cilju treba da se oslobode predrasuda i upregnu sredstva Međunarodnog monetarnog fonda.

Zatim moraju da spriječe širenje "grčkog virusa" na druge članice eurozone dogovorom koji će učiniti ovakve krize u budućnosti manje vjerovatnim što bi, na kraju, trebalo da bude samo prvi korak ka široj fiskalnoj saradnji.

"Članice eurozone moraju da shvate da su međuzavisne i da treba da izgrade okvir koji će upravljati i usklađivati njihovu fiskalnu politiku".

"Ova kriza je posljedica neuspješne politike ali je zato i prilika za trajno rješenje tog problema", piše Financial Times.