Dimitris Drukas
0

"Grčkoj je prihvatljiv naziv Sjeverna Makedonija"

FENA
Dimitris Drukas
Dimitris Drukas
Zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke Dimitris Drukas rekao je u utorak u Atini da je prijedlog naziva "Sjeverna Makedonija" prihvatljiv u okviru grčkih stavova o rješavanju spora o nazivu Makedonije.
  • Poznato je da je posrednik UN-a, Mathew Nimic, dao ovu ideju kao naziv s geografskom odrednicom, što je prijedlog i ideja u okvirima razmišljanja grčke strane, rekao je Drukas, objavila je atinska TV-stanica Sky.

On nije precizirao kada bi se problem naziva mogao riješiti, ali je istakao da "Grčka želi rješenje, ali neće da bude zatočenik roka u kojem bi spor trebalo da bude riješen".

Drukas je rekao da očekuje da politički lideri Makedonije promijene pristup, da dođu za pregovarački stol pod pokroviteljstvom UN-a, i da budu konstruktivni.

  • Ukoliko ima političke volje, problem će se riješiti, rekao je Drucas.

Drukas je to rekao dva dana prije najavljenog susreta premijera Grčke i Makedonije, Jorgosa Papandreua i Nikole Gruevskog u Bruxellesu. To će biti njihov drugi sastanak za nekoliko mjeseci.

Makedonija i Grčka se od 1991. godine spore o pravu Makedonije na taj naziv koji Grčka smatra dijelom svog povijesnog nasljeđa i čiju upotrebu smatra izrazom teritorijalnih pretenzija svog sjevernog susjeda na njenu istoimenu pokrajinu.

Najnoviji prijedlog posrednika UN-a za rješavanje spora Nimica je "Sjeverna Makedonija" .

Makedonija navodi da problem nije samo promjena naziva države, već i to što Grčka traži neprihvatljivu promjenu naziva makedonske nacije, jezika, pasoša i ostalih elemenata nacionalnog identiteta, prenosi Radio Slobodna Evropa.