Svijet
0

Grčki tužilac: Da li je ovogodišnje podmetanje požara - terorizam?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčki tužilac Dimitris Papangelopulos naložio je u ponedjeljak istragu koja bi pokazala da li se ovoljetno podmetanje požara u šumama širom zemlje može smatrati terorizmom, saopćilo je ministarstvo javnog reda.

Papangelopulos, koji je nadležan za terorizam i organizirani kriminal, naredio je da se utvrdi "da li se krivična djela podmetanja vatre i namjerna paljenja šuma tokom ljeta 2007. godine" mogu podvesti pod grčki antiteroristički zakon, stoji u saopćenju ministarstva.

"Istraga podrazumijeva i preciziranje identiteta odgovornih", stoji u dokumentu čiji sadržaj prenose zapadne novinske agencije.

Od petka je Grčka zahvaćena nizom velikih požara u kojima je poginulo više od 60 osoba. Vatrene stihije bilo je i u junu i julu, ali ne tako dramatičnih i tragičnih razmjera.

U grčkoj vladi ističu kako postoji sumnja da su neki od najnovijih velikih požara bili podmetnuti. "Toliko istovremenih požara u raznim dijelovima zemlje ne može biti slučajnost", izjavio je premijer Costas Caramanlis u TV obraćanju naciji u subotu.

"Država će učiniti sve što što može da se otkriju odgovorni i kazniti ih", naglasio je on.