Svijet
0

Grčki otpor zbog imena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Učlanjenje Makedonije u NATO dovedeno je u pitanje zbog protivljenja Grčke, koja strahuje da ime Republika Makedonija sadrži teritorijalne pretenzije prema istoimenoj pokrajini u sjevernoj Grčkoj, pišu u petak Financial Times i Independent.

FT objašnjava da bi protivljenje Grčke, zbog odbijanja Makedonije da promijeni ime, moglo da ugrozi planove NATO-a o proširenju na zemlje jugoistočne Evrope.

Inependent istim povodom piše da su jučer, na ministarskom sastanku u Bruxellesu, članice NATO-a pojačale pritisak na Grčku tražeći da dozvoli učlanjenje Makedonije.

Ostale članice Atlantskog vojnog saveza su upozorile Grčku da bi daljnje izoliranje Makedonije moglo da poveća regionalnu nestabilnost, dok se uz Makedoniju još Hrvatska i Albanija nadaju da će dobiti poziv za članstvo u NATO na predstojećem aprilskom samitu ovog vojnog saveza u Bukureštu, piše Independent.

FT i Times objavljuju na dvije pune strane oglas makedonske vlade kojim se traži pravo da zemlja bude primljena u NATO pod imenom koje je sama odabrala.