Štampa
0

Grčki dug, britanska inflacija i španske reforme

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanija bi vrlo brzo mogla biti pogođena dvostrukim inflatornim udarom, budući da ni laburisti ni konzervativci ne iznose detalje planova o tome kako namjeravaju smanjiti izuzetno veliki proračunski deficit, piše u ponedjeljak The Guardian.

To upozorenje je u najnovijem izvještaju iznio Odbor za monetarnu politiku Engleske središnje banke, uzimajući u obzir ispitivanja javnog mnijenja koja ukazuju na sve veće šanse da nijedna stranka na predstojećim parlamentarnim izborima ne osvoji apsolutnu većinu i grčku dužničku krizu koja potkopava povjerenje u britansku ekonomiju.

Dopisnik Guardiana iz Atine izvještava da je u nedjelju uvečer u Grčku stigao Olli Rehn, evropski povjerenik za monetarna pitanja, kako bi na tamošnje vlasti izvršio dodatni pritisak da uvedu red u gospodarstvo zemlje.

Istovremeno, nastavlja list, spekulira se da dužnosnici eurozone pripremaju paket pomoći Grčkoj vrijedan 25 milijardi eura. Njemačka, navodno, zauzvrat traži od Grčke da za svoje ratno zrakoplovstvo kupi borbene zrakoplove Eurofighter.

Kancelarka Angela Merkel, koja će se krajem sedmice u Berlinu sastati s grčkim premijerom Georgiosom Papandreuom, u nedjelju je ocijenila da zajednička evropska valuta zbog velikog grčkog deficita i izgubljenog kredibiliteta prolazi kroz najtežu fazu još od svog usvajanja, ali je odbacila sugestije medija da se njena vlada priprema financijski pomoći Grčkoj, piše Guardian.

I Španija što prije mora provesti gospodarske reforme povijesnih razmjera, napominje u ponedjeljak dnevnik Financial Times.

Dopisnik lista iz Madrida piše kako tamošnje vlasti treba da što prije smanje javnu potrošnju i liberaliziraju tržište radne snage kako bi španska ekonomija postala konkurentnija.

Što god se bude događalo s Grčkom i bez obzira da li će snažna gospodarstva, poput Njemačke, na kraju biti prisiljena priteći u pomoć Grčkoj, potpuno je izvjesno da će se financijska tržišta uskoro okomiti na druga ranjiva gospodarstva u eurozoni.

Španski ministri, kada razgovaraju sa strancima, kažu da su spremni poduzeti sve neophodne korake za uvođenje reda u javne financije. Ali kada se kod kuće obraćaju svojim pristalicama, oni ukazuju na planove za daljnja socijalna izdvajanja, što vodi u konfuziju i rasulo.

Španija, zaključuje Financial Times, kako za svoje dobro, tako i za dobro eurozone, mora odlučno provesti sve najavljene mjere.