Svijet
0

Grčki anarhisti osuđeni zbog slanja pisama bombi

FENA
Atina
Atina
Specijalni sud u Atini u utorak je proglasio krivim šest pripadnika grčke anarhističke grupe "Zavjera vatrenog jezgra" koji su slali pisma bombe na adrese evropskih lidera i sve ih osudio na kazne zatvora u trajanju od 11 do 25 godina.

Dvojica optuženih su oslobođena, dok je deveti osumnjičeni osuđen za krađu koja nije povezana s aktivnostima grupe, saopćeno je iz suda.

Šest pripadnika anarhističke grupe "Zavjera vatrenog jezgra", koja je u novembru prošle godine preuzela odgovornost za 14 pisama bombi, proglašeno je krivim za poduzimanje ekstremističkih djela, dok je sedam njih proglašeno krivim i za druga krivična djela, poput provala, krađa i falsificiranja, prenijela je agencija AFP.

Optuženi Haralambos Hacimihelakis (23) i Panajotis Argiros (23) proglašeni su krivim za "formiranje i članstvo u terorističkoj grupi" i poticanje na bombaški napad na domove grčkog ministra unutrašnjih poslova Panajotisa Hinofotisa i još jednog bivšeg člana vladinog kabineta tokom 2009. godine.

Još četiri osobe proglašene su krivim za teška krivična djela pravljenja bombi.

Dvojica su oslobođena mada se od januara nalaze u zatvoru u Koridalosu, u predgrađu Atine, gdje je većina, od ukupno devet optuženih, čekalo suđenje.

Anarhisti, to jest ljevičarska gerilska grupa "Zavjera vatrenog jezgra", preuzeli su odgovornost za niz paketa bombi 23. novembra prošle godine.

Anarhisti su, u saopćenju objavljenom na internetu, naveli da stoje iza slanja pisama bombi i da su za to koristili privatne kurirske kompanije.

Većinu od 14 pisama, koja su sadržavala malu količinu eksploziva, policija je presrela i uništila, ali je u jednom slučaju službenik kurirske kompanije zadobio manje povrede u eksploziji pisma bombe.