Krit
0

Grčka zaustavila kanadski brod za Gazu

FENA
Jedan od brodova "Flotile slobode II"
Jedan od brodova "Flotile slobode II"
Kanadski brod "Tahrir", iz flotile čiji je cilj probijanje pomorske blokade pojasa Gaze, pokušao je danas da isplovi iz luke Agios Nikolaos na grčkom ostrvu Krit, ali ga je grčka obalska straža brzo presrela i vratila u luku, navodi izraelski list "Haarec".

Svi putnici i članovi posade na kanadskom brodu biće sprovedeni u grčki pritvor, prenijele su agencije.

Svi brodovi iz "Flotile slobode II", u kojoj su, kako prenose grčki mediji, aktivisti i humanitarna pomoć za Gazu, ne smiju da napuštaju grčke luke, odlukom vlade u Atini.

Pošto su zaustavili "Tahrir", pripadnici obalske straže pitali su ko je kapetan, ali je svaki putnik i član posade odgovorio da je upravo on kapetan.

Organizatori flotile za probijanje blokade pojasa Gaze najavili su u nedjelju da će njihovi brodovi isploviti ka Gazi u ponedjeljak, uprkos zabrani.

Grčka vlada je danas kao kompromisno rješenje ponudila učesnicima flotile da umjesto njih, sa svojim diplomatama i pod nadžorom Ujedinjenih nacija, dopremi humanitarnu pomoć Palestincima.

Izrael je prihvatio ponudu Grčke, ali ne i aktivisti iz flotile.

Grčka je već tokom vikenda zabranila flotili da isplovi iz njenih luka i uhapsila jednog od kapetana.

Izrael je uveo blokadu pojasa Gaze sredinom 2007. godine u nastojanju da spriječi krijumčarenje oružja za Hamas koji vlada tom teritorijom.

Izraelski zvaničnici su flotilu označili provokacijom.

Prije nešto više od godinu dana ubijeno je devet Turaka, propalestinskih aktivista, kada su izraelski mornarički komandosi upali na sličan konvoj s tovarima pomoći za pojas Gaze.