Stav Evropske centralne banke
0

"Grčka treba sama riješiti svoju budžetsku krizu"

FENA
Juergen Stark (Foto: AFP/File)
Juergen Stark (Foto: AFP/File)
Grčka treba sama riješiti svoju budžetsku krizu, ocijenio je u petak Nijemac Juergen Stark, član uprave Evropske centralne banke (ECB), u razgovoru za Der Spiegel i zatražio od Grčke nove ozbiljne mjere.

Grčka vlada treba da "dovede u red svoju vlastitu kuću", kazao je zvaničnik dan poslije skupa evropskih lidera koji su Grčkoj potvrdili solidarnost.

Ozbiljne mjere koje su do sada najavljene "apsolutni su minimum koji sada treba provesti, a trebat će učiniti i više s obzirom na pogoršavanje situacije", ocijenio je on.

Šefovi država i vlada EU-a obavezali su su četvrtak da će spriječiti propast prezadužene zemlje i zaštiti euro zonu u cjelini. Za sada nije najavljena nijedna konkretna mjera. O mjerama će se razgovarati u ponedjeljak u Bruxellesu na skupu ministara finansija iz eurozone.

Juergen Stark odbacuje ideju o bilateralnoj pomoći, kao što je pomoć Njemačke Grčkoj, ocijenivši je kontraproduktivnom mjerom koju je teško pomiriti s principima monetarne unije.

Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet pozdravio je u jednom saopćenju angažiranost država članica da "poduzmu odlučne i koordinirane mjere ako bude potrebno", kako bi garantovale stabilnost u eurozoni.