Strah od katastrofe
0

Grčka traži od Turske da ne gradi nuklearke

FENA
Grčka je pozvala susjednu Tursku da obustavi planove za izgradnju nuklearnih centrala, nakon što je Ankara objavila da u narednih 12 godina planira izgraditi još tri takva postrojenja.

Grčki predsjednik Karolos Papoulias rekao je da bi se Evropska unija trebala umiješati kako bi spriječila "katastrofu na svom pragu", javio je Associated Press.

Pored toga, ured premijera Georgea Papandreoua saopćio je da je predsjednik vlade u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom izrazio protivljenje planovima Turske.

Turski ministar za energetiku i prirodne resurse Taner Yildiz izjavio je u petak da će Turska do 2023. godine izgraditi tri atomske centrale i podsjetio da je prva planirana u sredozemnoj pokrajini Mersin na lokaciji Akuyu uz sudjelovanje Rusije.

Gradnja druge nuklearke je planirana u crnomorskoj provinciji Sinop, a pregovore o realizaciji tog projekta Turska vodi s japanskim tvrtkama TEPCO i Toshiba.

Ne navodeći detalje za treće postrojenje, Jildiz je rekao da je lokacija određena i da su već izvršena seizmološka istraživanja.

Turska opozicija je pozvala vladu da odustane od programa izgradnje atomskih centrala, obrazlažući taj zahtjev činjenicom da se zemlja nalazi na trusnom području, kao i posljedicama prirodne katastrofe u Japanu.