Svijet
0

Grčka traži kapital od Grka u dijaspori

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčka će u idućih nekoliko mjeseci izdati obveznice ciljane na dijasporu, grčke investitore širom svijeta, u nastojanju da se ove godine vrati na tržište dugoročnih obveznica, kazao je u nedjelju ministar finansija Georgij Papakonstantinu.

"Uglavnom ćemo se usmjeriti na Grke u Evropi, SAD-u, Australiji, itd, uz niže kamate od trenutnih tržišnih", rekao Papakonstantinu za novine Eleftherotypia.

Prema pisanju dnevnih novina Kathimerini, grčka vlada nastoji izdati obveznice za dijasporu "s rokom dospijeća od tri do 10 godina" ili "možda jedne godine" kako bi poslala poruku tržištima da Grčka ima pristup jeftinim finansijama.

Prošle sedmice Grčka je prikupila 650 miliona eura (866 miliona dolara) prodajom trogodišnjih trezorskih zapisa sa stabilnim prinosom od 4,1 posto uprkos tome što joj je agencija Fitch nedavno snizila kreditni rejting na nivo koji se ne preporučuje za ulaganja.

Osamdeset posto ponuđene svote prodano je stranim investitorima, objavila je Agencija za upravljanje javnim dugom (PDMA).