Svijet
0

Grčka sutra počinje novi krug pregovora s međunarodnim kreditorima

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Grčka vlada ponovo je suočena sa teškim pregovorima sa evropskim kreditorima, koji počinju sutra.

Predstavnici kreditora - eurozone, Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda počinju razgovore o daljim ekonomskim reformama koje bi trebale voditi ka odobravanju novog zajma u iznosu milijardu eura.  

Zasad, grčka koaliciona vlada nastoji da ispuni uvjete iz ugovora o zajmu svake sedmice. Protekle subote, grčki parlament odobrio je budžet za 2016. sa 153 glasa za i 145 protiv, stvorivši tako preduvjete za naredne reforme. 

Budžet za 2016, prvi koji je donijela vlada pod vodstvom Alexisa Tsiprasa, podrazumijeva uštede od 5,7 milijardi eura javne potrošnje, uključujući 1,8 milijardi od penzija i 500 miliona eura u oblasti odbrane. Budžetom je predviđeno 50 milijardi od privatizacije državne imovine, penzionih reformi i odustajanje od veta na neke domaće zakone korist Bruxellesa.

"Ovaj budžet je težak zadatak za vladu koja želi da se ponaša socijalno odgovorno", kazao je premijer Tsipras za vrijeme parlamentarne debate o budžetu. 

Pregovarači, grčka vlada i predstavnici kreditora, će biti fokusirani na preostalih 13 pitanja koja moraju biti razriješena do subote. Među njima su pitanje nenaplativih kredita i odluka o tome koji će od tih kredita banke prodati privatnim fondovima. Zasad, kreditori su se složili da se iz ovoga izuzmu hipoteke na privatne kuće. 

Na stolu će se naći i pitanje privatizacije nezavisnog operatora za električnu energiju i prenos (ADMIE), a dogovoren je model javno-privatnog vlasništva, ali ne i način provođenja kontrole. 

Set reformi za dobijanje novog zajma trebao bi proći parlamentarnu proceduru i biti odobren od Eurogrupe prije Božića kako bi Grčkoj bila uplaćena rata novog zajma prije kraja godine, piše Anadolu Agency.