Svijet
0

Grčka suočena s rekordnim vrućinama

FENA
Grčke vlasti su u ponedjeljak pozvale hitne službe na punu pripravnost te za dodatnu opskrbu vodom, s obzirom na to da se živa u termometru penje i do 46 stepeni, što juni čini dosad najtoplijim mjesecom.

"Hitna pomoć je u punoj pripravnosti a državna aparat je spreman na sve mogućnosti", izjavio je državnoj televiziji NET šef za civilnu zaštitu Panajotis Furlas, prenio je Reuters.

Grčke vlasti su saopćile da je zabilježen mali broj toplotnih udara usprkos visokim temperaturama, ali da ne žele rizikovati. U svim mjestima širom zemlje postavljaju se veliki klimatizirani holovi koji će starijim ljudima i onima sa srčanim problemima obezbijediti zaklon od sunca.

Vlasti upozoravaju građane Atine da se sklone sa sunca, izbjegavaju nepotrebno putovanje i u domovima pogase sve one aparate koji rade na električnu energiju, kao što su strojevi za pranje rublja, bojleri i klima uređaji.

Tokom prošle sedmice je bilo čak i nestanaka struje zbog povećane upotrebe klima uređaja.

U državnoj energetskoj kompaniji "Public Power Corporation" apeliraju na smanjenu upotrebu aparata za domaćinstvo i klima uređaja kako bi se izbjegla daljnja isključivanja struje.