Svijet
0

Grčka se sprema na štrajk protiv mjera štednje

Klix.ba
Sindikati u Grčkoj su pozvali na prvi generalni štrajk otkako je u junu ove godine na vlast došla konzervativna koalicija.

Jednodnevni štrajk, koji počinje danas, je usmjeren prema novim mjerama štednje od 11,5 milijardi dolara. Ove mjere štednje su jedan od uslova Grčke za dobijanje nove tranše pomoći za izlazak iz krize, bez koje zemlji prijeti bankrot u roku od nekoliko sedmica.

Planiraju se i veliki protesti protiv novih mjera štednje.

Grčkoj je potrebna nova pomoć od 31 milijardu eura za izlazak iz krize, međutim, sa rekordnom nezaposlenosti i trećinom Grka koji žive ispod granice siromaštva, u javnosti vlada veliki otpor prema novim uštedama. Između ostalog, vlada konzervativnog premijera Antonisa Samarasa planira smanjiti penzije i pomjeriti granicu penzionisanja na 67 godina, prenosi BBC.

Radnici svih profesija će učestvovati u današnjem štrajku, od ljekara do kontrolera zračnog prometa. Štrajk organizuju dva najveća sindikata u zemlji, koji zajedno predstavljaju polovinu radne snage.

Istraživanje provedeno prošle sedmice je pokazalo da 90 posto stanovništva vjeruje da planirane mjere štednje nisu fer prema siromašnima i da predstavljaju novi teret.

Strahuje se da bi štrajk i planirani protesti mogli prerasti u nasilne demonstracije, kao što se to desilo prošli put. Širom Atine su raspoređene hiljade policajaca koji trebaju spriječiti nasil