Svijet
1

Grčka - "prosjak" na tronu Evropske unije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svečana ceremonija povodom početka šestomjesečnog predsjedavanja Grčke Evropskom unijom održana je sinoć u Atini uz sukob s anarhistima na ulicama.

Anarhisti su odbili poziv da se protest ne održi tako da su se okupili i sukobili u Atini s policijom, pozvajući građane na neposlušnost. Neredi na ulicama grčke prijestolnice odigravali su se istovremeno sa svečanom ceremonijom formalnog preuzimanja šestomjesečnog predsjedavanja Grčke Evropskoj uniji.

Sukob je najprije izbio na platou ispred Atinskog univerziteta, a policija je upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante.

-Unija je glavni mehanizam za izricanje štednje, za nametanje ekstremnih mjera protiv radnika u većini evropskih društava. Unija je odgovorna za akutne humanitarne i socijalne krize u Grčkoj - kaže Sotiris Panagiotu, predstavnik antikapitalističkog bloka, prenosi RTS.

Anarhisti i protivnici Evrope organizirali su demonstracije pored ostalog i zbog strogih mjera štednje u zamjenu za finansijsku pomoć.

S druge strane, premijer Grčke Andonis Samaras i šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso dali su optimističke izjave o stanju ekonomije i Evropske unije i Grčke, koja je svečanošću u Atini počela svoje šetomjesečno predsjedavanje Unijom. "Grčka je uz velike žrtve ostavila krizu za sobom", rekao je Samaras na zajedničkoj konferenciji za novinare s Barrosom povodom početka grčkog predsjedavanja.

Međutim, kako prenose "24 sata", ostatak Evrope se pitao kako će se krizom pogođena zemlja izboriti s velikim izazovima. Ovo će inače, biti peto predsjedavanje Grčke od njenog prijema u Evropsku uniju 1981. godine. Do prvog jula, kad će predsjedavanje preuzeti Italija, trebalo bi da bude organizirano 14 ministarskih sastanaka i još 120 različitih skupova, podsećaju "24 sata".

Nemački "Deutsche welle" nazvao je Grčku prosjakom na tronu Evropske unije i izrazio skepticizam povodom njenog finansijskog oporavka.

"Grčka i zona eura tek treba da se sporazumiju o tome kako će se grčki državni dug ubuduće finansirati", navodi "Deutsche welle".

Dok su ostale članice tokom predsjedavanja Evropskom unijom trošile u prosjeku 80 miliona eura, Grčka će raspolagati znatno skromnijim budžetom od 50 miliona. Primera radi, za logotip grčkog predsjedavanja vlada je izdvojila 12.000 eura, dok je njemački logo koštao čak 100.000 eura.

Premijer Samaras će 16. januara u Strazburu predstaviti Evropskom parlamentu prioritete grčkog predsjedavanja: privredni rast, zapošljavanje, izgradnju bankarske unije, politiku prema doseljenicima i politiku pomorskog transporta, prenosi B92.