Svijet
0

Grčka: Prekinute kampanje uoči teškog referendumskog izbora

FENA
Kampanje u subotu su prekinute u Grčkoj uoči referenduma o paketu pomoći - dok su dva tabora u mrtvoj trci oko toga da li da prkose kreditorima ili da insistiraju na boljim odredbama isplate duga i u suštini traže novo političko rukovodstvo koje bi pronašlo kompromis.

Politički mitinzi i objave novih anketa javnosti zabranjeni su 24 sata sata prije nedjeljnog referenduma koji je sazvao ljevičarski premijer Alexis Tsipras, koji je obećao ublažiti mjere štednje nakon šest godina recesije, prenosi AP.

Suparnički mitinzi održani su oko kilometra jedan od drugoga u centru Atine u petak navečer, a Tsipras je učinio posljednji napor na bini postavljenoj za rock koncert ispred zgrade parlamenta.

"Ovo nije protest. Ovo je slavlje kako bi se prevazišao strah od ucijene", poručio je on masi od 30.000 ljudi koja je gromoglasno uzvikivala "oxi, oxi" - "ne, ne".

Četrdesetogodišnji Tsipras kocka se s budućnošću nove ljevičarske vlade na vanrednom glasanju zakazanom za nedjelju - insistirajući da će glasanje protiv mjera štednje ojačati njegovu poziciju u pregovorima o trećem paketu pomoći s povoiljnijim odredbama.

Tsipras je nagovijestio da će podnijeti ostavku ukoliko izgubi na referendumu.

Visoki ulozi koje je Atina postavila u kockanju s kreditorima u ovoj su sedmici doveli do neispunjenja grčkih dugova, zatvaranja banaka kako bi izbjegle propast, i gubitak pristupa milijardama eura nakon što je postojeći sporazum o paketu pomoći istekao.

EFSF, fond spasa eurozone i najveći grčki kreditor, saopćio je u petak kako smatra da ta zemlja nije ispunila svoje obaveze.

Na mitingu tabora "protiv" u petak, mještanka Atine Maria Antoniu držala je transparent na kome je pisalo "oxi."

"Moramo ojačati Tsiprasa. Nije njegova greška ukoliko bankrotiramo. On nema mandat da uvodi oštrije mjere i sada se prepuštamo njemu. Nije tačno da je ovo glasanje o euru. Ovo je glasanje o promjeni kursa i ostanku u eurozoni. Tsipras je naša najbolja nada", kazala je.

To je poruka u koju glasači iz tabora "za" odbijaju povjerovati.

Policija je saopćila da se oko 22.000 ljudio okupilo pred obližnjim stadionom Panathenian na mitingu "za", mašući grčkim i zastavama Evropske unije i uzvikujući "Grčka, Evropa, demokratija".

Evgenia Bouzala, Grkinja rođena u Njemačkoj, izjavila je da razmišlja o gašenju svog biznisa izvoza maslina zbog finansijskih problema.

"Mislim da ne možemo ovako nastaviti. Pogledajte šta se dešava u posljednja tri dana. Zamislite da se to dešava i narednih šest mjeseci", kazala je.

"Glasanje "za" stvorilo bi prelaznu vladu i to bi vjerovatno bilo bolje. Moramo ponovo početi", dodala je ona.

Mitinzi oba tabora također su održani u deset drugih grčkih gradova i drama je bilo posebno visoka u posljednjim satima kampanje.

Vrhnovni sud Grčke zasjedao je do kasnih popodnevnih sati u petak, prije nego što je odbacio peticiju da se referendum proglasi nelegalnim. Čelnici političkih stranaka, javne ličnosti, pa čak i crkveni čelnici utrkivali su se u strastvenim apelima da se glasa "za" ili "protiv" u medijima i na društvenim mrežama.

U neuobičajenoj javnoj objavi, 16 bivših zapovjednika oružanih snaga uputili su apel građanima da pokažu "smirenost i nacionalno jedinstvo".

Niz anketa objavljenih u petak na kraju usijane kampanje duge sedmicu dana pokazao je da su dva tabora u mrtvoj trci, s neznatnom prednošću tabora "za" unutar margine greške.

One su također pokazale da velika većina stanovnika - oko 75 posto - želi da Grčka zadrži euro kao valutu.