Svijet
0

Grčka predsjeda OESS-om u 2009.godini

FENA
Grčka od 1. januara preuzima jednogodišnje predsjedanje Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u godini koja će biti obilježena financijskom krizom, a na političkom planu nedavnom krizom u Gruziji.

Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis predstavit će 15. januara u sjedištu organizacije u Beču prioritete predsjedanja svoje zemlje koje je već naznačila.

"Posebnu pažnju posvetit ćemo području Kavkaza i središnje Azije, posebno nakon krize u Gruziji", izjavila je Bakoyannis u novembru na forumu ambasadora i tada najavila da planira niz posjeta Kavkazu čim preuzme mandat.

"Grčko predsjedništvo radit će naporno kako bi se našao način da OESS uzmogne nastaviti svoje aktivnosti u Gruziji u bilo kojem obliku koji bi svima bio prihvatljiv", povjerila je prošle sedmice Bakoyannis azerskoj novinskoj agenciji Trend.

OESS je odlučio s 1. januarom povući misiju iz Gruzije jer se Rusija usprotivila produljenju mandata nakon 31. decembra 2008. Bakoyannis drži da kavkaska kriza "može biti prilika za uspostavu nove arhitekture sigurnosti na geopolitičkoj karti Evrope koja će voditi računa o proširenju Evropske unije, NATO-a i o strateškoj ulozi Rusije", s kojom Atina održava dobre odnose.

Bakoyannis želi poraditi i na zakonskom okviru OESS-a potrebnom kako bi mogao odgovoriti na pojačane potrebe za prisustvom OESS-a u Afganistanu, na Kosovu i u Gruziji.

Atina želi povećati proračun kako bi OESS, u čijem je sastavu 56 država iz Evrope, Sjeverne Amerike i središnje Azije, "dobio sredstva za učinkovitiji rad", no to će biti teže izvedivo s obzirom na svjetsku financijsku krizu.

"Grčka će biti pošteni posrednik koji će sustavno raditi na jačanju uloge OESS-a u sprečavanju i upravljanju krizama", rekla je Bakoyannis.