Guardian
0

Grčka pred bankrotom?

SRNA
U Grčkoj je u toku borba za obuzdavanje duga i današnji sastanak ministara finansija EU u Briselu proteći će u sjenci mogućnosti da bi Grčka mogla da bankrotira, piše Guardian.

List postavlja pitanje da li je na pomolu novi "slučaj Island". Finansijski sistem ove zemlje doživio je potpuni kolaps usljed globalne kreditne i finansijske krize, zbog čega su joj u pomoć pritekli MMF i članice EU.

Poslije godina rasipništva i organizacije Olimpijskih igara 2004. Grčka, nije uspjela da obuzda državni dug i nalazi se blizu granice kada će morati da otkaže otplatu svih zajmova, piše dopisnik Guardiana iz Atine pozivajući se na ocjene komentatora. 

   Neprijatna mogućnost da jedna članica evrozone neće moći da otplaćuje svoj dug - isti su kao i izgledi o kojima su razmišljali investitori poslije krize u Dubaiju, a to je izazvalo pad vrijednosti akcija na berzama širom svijeta, dodaje se u tekstu.

Guardian prenosi i ocjenu grčkog ekonomskog komentatora Janisa Papakonstantinua da povjerenje u Grčku privredu neće biti vraćeno preko noći i da joj je sada potrebno da partneri "prestanu da joj ne vjeruju" sve dok ne uslijede opipljivi rezultati.