Svijet
0

Grčka: Poslanici položli zakletvu pred raspuštanje parlamenta

FENA
Grčki poslanici položili su u četvrtak zakletvu u parlamentu koji će biti raspušten već u petak, pošto zemlju, kojom će u međuvremenu upravljati tehnička vlada, čekaju novi izbori najavljeni za 17. juni.

Među ukupno 300 članova parlamenta je i 21 poslanik iz ultradesničarske stranke Zlatna zora, čiji su pripadnici tokom ceremonije polaganja zakletve odbili da ustanu, jer su zakletvu polagala i dva poslanika muslimana, javio je AP.

Uspjeh koji je na parlamentarnim izborima 6. maja ostvarila nekada marginalna grupa Zlatna zora koja se, između ostalog, zalaže za protjerivanje imigranata, izazvao je veliku zabrinutost kako u Grčkoj, tako i u Evropi.

Na parlamentarnim izborima nijedna stranka nije osvojila većinu, a svi dosadašnji pokušaji preduzeti da se formira stabilna vlada nisu uspjeli.

Ranije u četvrtak zakletvu je položila privremena vlada, s tehničkim premijerom Panajotisom Pakramenosom na čelu, čiji je glavni zadatak da organizuje nove izbore.

Na izborima 6. maja najviše mandata osvojila je konzervativna Nova demokratija - 108 mjesta u parlamentu, zatim ljevičarska SIRIZA 52 poslanička mandata, PASOK 41, desničarski "Nezavisni Grci" 33 mandata, Komunistička partija 26, Zlatna zora 21 i Demokratska ljevica 19 poslaničkih mjesta.