Utrostručuju broj stražara
0

Grčka pojačava kontrolu granica zbog sirijskih izbjeglica

FENA
Grčka će utrostručiti broj stražara na granicama s Turskom kako bi spriječila navalu izbjeglica iz Sirije, javljaju agencije pozivajući se na policijske izvore.

Broj pripadnika pogranične policije na sjeveroistočnoj granici, u prefekturi Euros, bit će povećan sa sadašnjih 600 na 1.800 stražara, prenosi AFP.

Grčka je, kao zemlja na krajnjem jugoistoku EU-a, postala popularno odredište za imigrante iz Azije i Afrike koji žele da odatle uđu u Evropsku uniju.

Nezavisno od toga, policija planira i da prerasporedi 1.500 pripadnika koji trenutno čuvaju ministre, poslanike i gradonačelnike na mjesta gdje je posebno povećan kriminal zbog ekonomske krize.

"Policijska pratnja će biti obavezna samo za predsjednika republike, premijera i sudije Vrhovnog suda", naveo je portparol policije Hristos Manuras u saopćenju, prenio je Tanjug.

Policija, kako je predviđeno, neće više biti nadležna ni za čuvanje unutrašnjosti parlamenta, već samo zgrade i prilaza koji su u proteklom periodu bili česta meta učesnika demonstracija protiv mjera štednje.

Za ovaj novi raspored policije bit će potrebno odobrenje predsjednika parlamenta i ukaz predsjednika republike.