Svijet
0

Grčka: Pogrešan manevar turskog pilota mogući uzrok sudara

FENA
Pogrešan manevar turskog pilota mogao bi biti uzrokom sudara dvaju lovaca F-16 - grčkog i turskog, u utorak u zračnoj zoni Egejskog mora, prema prvim zaključcima istrage grčkog ministarstva odbrane, koji su u suprotnosti sa zaključcima Ankare.

Turski avion "udario je grčki s gornje strane nakon pogrešnog manevra turskog pilota", saopćio je u petak visoki zvaničnik grčkog ministarstva koji je želio ostati anoniman.

Prema njemu, "grčki pilot je ubijen na mjestu".

Grčka vojska je zvanično objavila u utorak da se grčki pilot smatra nestalim, te da je potraga za njim nastavljena do petka u vodama otoka Karpatosa, jugoistočno od Egejskog mora, gdje se desio incident.

Ankara je, međutim, objavila nakon incidenta da je grčki pilot ubijen, a da je turski mogao katapultirati i vratiti se u svoju zemlju.

Prema Atini, grčki F-16 obavljao je "istraživačke manevre", nakon što je turska vojna formacija, sastavljena od dva aviona F-16 i jednog F-4, dospjela do informativne zone leta (FIR) u Atini, "kršeći pravila zračne navigacije".

Ankara je, pak, saopćila da su njeni avioni "nastavili" svoje letove bez ikakvog manevra ili zahvata te da je grčki F-16, koji se približavao velikom brzinom, udario u turski F-16 straga i s gornje strane".

Incident je lokaliziran na 33. milji južno od grčkog otoka Rodosa i na 35 milja od Karpatosa, u zračnom prostoru Sredozemlja", saopćila je Ankara, a ne u egejskom zračnom prostoru, kako je to prvobitno saopćila Turska.