Sukobi demonstranata i policije
1

Grčka: Parlament usvojio novi paket s mjerama štednje

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Grčki parlament u četvrtak je tjesnom većinom usvojio novi paket mjera štednje vrijedan 13,5 milijardi eura koji ima za cilj osigurati nove kredite toj dugom opterećenoj zemlji.

Ukupno 153 poslanika su glasala za paket, 128 je bilo protiv a 18 suzdržano, dok je glasanju prisustvovalo 299 poslanika, saopćio je zamjenik predsjednika parlamenta Thanassis Nakos, prenosi Xinhua.

Maratonsko glasanje prenošeno je uživo na lokalnim televizijskim stanicama u vrijeme 48-satnog generalnog štrajka širom zemlje i protesta protiv mjera štednje u organizaciji sindikata i opozicionih stranaka.

"Danas glasamo da osiguramo naše mjesto u eurozoni", poručio je premijer Antonis Samaras dok se obraćao skupštini neposredno prije nego što su poslanici počeli s glasanjem iza ponoći.

Usvajanje prijedloga mjera, koje sadrže treći set velikih rezova u potrošnji i refoemi, preduslov je dobijanje novog paketa pomoći vrijednog 31,5 milijardi eura od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, kreditora koji Grčku održavaju u životu od 2010. godine.

Bez novih međunarodnih kredita, novčane rezerve Grčke presušile bi do 16. novembra, a eurozoni bi zaprijetile teške posljedice finansijske propasti Grčke i njenog eventualnog napuštanja eurozone.

"Mi nismo proevropski opredjeljeni. Pridružite nam se u protestima protiv mjera štednje koje uništavaju naš kontinent", poručio je čelnik radikalne ljevičarske strane Syriza Alexis Tsipras u svom govoru pred oko 100.000 Grka koji su se okupili pred zgradom parlamenta nekoliko sati prije glasanja.

Demonstranti su protestovali protiv novih smanjenja plaća, penzija i socijalne pomoći, povećanja poreza, masovnih otpuštanja u javnom sektoru i reforemi na tržištu rada "koje guraju grčko društvo u još dublju recesiju i siromaštvo.

Grčka je zabilježila tokom proteklih pret godina smanjenje bruto društvenog proizvoda (BDP) za četvrtinu i povećanje stope nezaposlenosti za više od 25 posto.

Protestni skup održan u srijedu završen je manjim čarkanjima između anarhista i policije, dok je osoblje parlamenta nastavilo s protestom unutar zgrade skupštine, osuđujući amandman usvojen u zadnji trenutak kojim se uvode nova smanjenja njihovih plaća.

"Grčka je danas učinila značajan korak ka ekonomskom oporavku", izjavio je Samaras novinarima nakon glasanja, izražavajući uvjerenje da će naredni korak, glasanje o budžetu, imati isti pozitivni rezultat i da će Grčka nastaviti putem izlaska iz dužničke krize.

U jutrošnjim neredima u Atini, nakon što je grčki parlament nekoliko minuta iza ponoći usvojio rigorozni paket mjera štednje, povrijeđeno je pet demonstranata i sedam policajaca, a uhapšene su 103 osobe.

Tokom demonstracija anarhisti su gađali pripadnike policije kamenicama i flašama sa zapaljivom tečnošću.

Sukobi demonstranata i policije trajali su oko tri sata, saopštili su grčki mediji.