Svijet
20

Grčka odbila dati azil sedmorici odbjeglih turskih vojnika

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Grčka vlada odbila je zahtjeve za azilom šestorice turskih vojnika koji su nakon neuspjelog državnog udara iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku, objavili su grčki mediji, dodajući da je ranije u septembru odbijen azil jednom od oficiru, dok se odluka o sudbini osmog odbjeglog vojnika još čeka.

Komisija za odobravanje azila u Atini tako je do sada odbila zahtjev za azilom sedmorice od osam pripadnika turske vojske koji su 16. jula, dan nakon pokušaja jedne frakcije vojske da svrgne vladu, prebjegli u Grčku.

Radi se o dva majora, četiri kapetana i dva podoficira koji su vojnim helikopterom sletjeli u grčku luku Aleksandropulis blizu turske granice.

Nakon odluke komisija, odbjegla osmorka je saopćila da su žrtve "bilateralne politike" i da komisija prilikom razmatranja njihovih zahtjeva nije uzelo u obzir međunarodno i evropsko pravo, već se isključivo vodilo bilateralnom politikom.

"Došli smo u Grčku da spasimo vlastite živote, ne želimo postati instrument politike vanjskih poslova ili bilateralnih sporazuma", stoji u saopćenju koje je objavio njihov advokat, prenosi Hina. Ankara je službeno u augustu zatražila izručenje vojnika, optužujući ih za sudjelovanje u propalom puču.

Turski parlament potvrdio je sinoć odluku vlade o produženju vanrednog stanja za tri mjeseca, uvedenog nakon neuspjelog državnog udara 15. jula.

Vanredno stanje je produženo za 90 dana počevši od 19. oktobra. Nakon neuspjelog puča u Turskoj je 20.jula uvedeno je vanredno stanje u trajanju od tri mjeseca. Turske vlasti opravdavaju produženje te vanredne mjere nastavkom istraga povezanih s pokušajem državnog udara, za koji optužuju klerika Fethulaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Državama.