Svijet
0

Grčka: Novinari optužili Zlatnu zoru za zastrašivanje

SRNA
Grčki novinari optužili su danas ultranacionalističku partiju Zlatna zora za zastrašivanje nakon što su postali prva desničarska grupa koja je ušla u parlament od kraja vojne diktature. Na konferenciji za novinare nakon što su obezbjedili 7 odsto glasova članovi Zlatne zore naredili su novinarima da stanu u vrstu i tako dočekaju njihovog vođu Nikolaosa Mihaloliakosa. Mnogi novinari su u znak protesta napustili pres konferenciju.

Mihaloliakos marširao je danas glavnom ulicom okružen muškarcima obrijanih glava i uskih majica koji su novinarima uzvikivali da su lažovi.

Grčka federacija novinara upozorila je da hitlerovska nostalgija i posebno "hrabri mladići u crnim majicama" neće zastrašiti novinare.

"Ponašajući se kao izbacivači oni su pokazali svoje pravo lice. Mi se vas ne bojimo, razotkrićeno vašu ulogu", saopštila je Atinska unija novinara.

Obećavajući da će očistiti Grčku od imigranata i noseći logo u obliku svastike Zlatna zora je prva desničarska partija koja je ušla u parlament od pada vojne diktature 1974. godine.

Partija, koja odbacuje tvrdnje da je neonacistička, postigla je uspjeh za samo godinu dana oslanjajući se na Grke koji strahuju da su ulice postale opasne zbog porasta kriminala usljed pet godina recesije.

Mnogi Grci bili su šokirani njihovim uspjehom, ali se vjeruje da je jedan od uzroka i bijes Grka na dvije glavne stranke koje su na vlasti decenijama i koje su dovele Grčku do dužničke krize - konzervativna Nova demokratija i socijalistički PASOK.