Svijet
0

Grčka: Novi val štrajkova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi val štrajkova u utorak je zahvatio Grčku dok je vlada finalizirala razgovore s kreditorima iz Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi s dodatnim mjerama štednje kako bi se osigurala otplata kredita za spas Grčke od bankrota.

Civilni službenici blokirali su ulaze u zgrade nekoliko ministarstava, nastavnici i općinski službenici napustili su radna mjesta, a glavna grčka rafinerija počela je, u znak protesta, zatvarati postrojenja uoči generalnog štrajka zakazanog za 19. oktobar.

Bolnički službenici i zatvorski stražari krenut će u štrajk u ovoj sedmici dok poreznici i bankarski službenici planiraju prekinuti rad iduće sedmice, i advokati također prijete pridruživanjem protestima.

Službenici u javnom sektoru krenuli su u štrajk zbog mjera štednje i vladinih planova da pošalje najmanje 30.000 službenika na privremeni odmor u ovoj godini, pored ostalih rezova uvedenih kako bi se suzbio budžetski deficit koji je pet puta veći od dozvoljenog u Evropskoj uniji.

Advokati, farmaceuti, taksisti i drugi profesionalci protestuju protiv paralelnih mjera deregulacije tržišta koje imaju za cilj povećati konkuretnost grčke ekonomije, koja je u dubokoj recesiji.

Drugi štrajk radnika gradske čistoće koji je počeo ove sedmice ostavio je prijestonicu, Atinu, zatrpanu gomilama smeća.

Mjere štednje i reforme nametnuli su EU, MMF i Evropska centralna banka (ECB), koji su dali Grčkoj kredit u vrijednosti 110 milijardi eura.