Svijet
0

Grčka: Novi štrajk zbog dodatnog poreza na nekretnine

SRNA
Zaposleni u lokalnoj samoupravi i državnoj energetskoj kompaniji (PPC) blokirali su danas nekoliko zgrada u Grčkoj, protestujući protiv uvođenja dodatnog poreza na nekretnine, koji će građanima biti naplaćivan putem računa za električnu energiju.

Kompanija PPC kontroliše više od 90 odsto grčkog tržišta električne nergije, a predstavnici sindikata su prošle sedmice na četiri sata obustavili isporuku struje Ministastvu zdravstva.

U većem dijelu Atine danas su zatvorene apoteke zbog 24-časovnog štrajka upozorenja farmaceuta, koji se protive politici Ministarstva zdravstva, koja je dovela do ozbiljnih problema u snabdijevanju lijekovima. 

Zaposleni u saobraćajnom sektoru planiraju da obustave rad na četiri sata kao znak protesta zbog smanjenja radnika.

Grčki premijer Lukas Papademos danas će razgovarati sa predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyom i predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom u pokušaju da obezbijedi podršku u provođenju reformu za izlazak  Grčke iz finansijskog ćorsokaka. 

Grčka uvodi ekonomske mjere, sa kojima treba da obezbijedi sljedeću tranšu međunarodnog finansijskog plana.

Program podržavaju socijalisti kao i krajnje desna nacionalistička partija "Laos", koja se  složila sa davanjem pisane garancije za primjenu restriktivnog plana, ali ne i koalicioni partner Nova demokratija.