Svijet
0

Grčka: Nova lista invalida izazvala nezadovoljstvo

SRNA
Plan grčke vlade da pedofile i piromane svrsta u kategoriju "invalida" izazvalo je nezadovoljstvo ove kategorije stanovništva u Grčkoj, koja strahuje da bi to moglo umanjiti invalidnine koje dobijaju od države.

Novi zakon mogao bi smanjiti broj invalida koji imaju pravo na pomoć, rekao je vođa Nacionalne konfederecije invalida Janis Vardakastanis mreži Bi-Bi-Si.

On je dodao da će novi zakon pojednostaviti definiciju invaliditeta, ograničavajući to na medicinsko stanje.

"Invaliditet ili nesposobnosti je kada vam društvo ne daje ono što vam treba da budete kao drugi. Želimo da grčka vlada zaštiti ranjive grupe od daljeg padanja u siromaštvo, marginalizaciju i diskriminaciju", rekao je on.

Vardakastanis, koji je slijep, rekao je da oni pregovaraju sa ministrom rada Jorgosom Kotrumanisom u pokušaju da dobiju novi zakon prije nego se nađe pred grčkim parlamentom.

Grčko Ministarstvo rada saopštilo je da je panel eksperata odlučio da poremećaje u ponašanju uključi na ovu listu, ali nove kategorije ne znače i pravo na pomoć.

Nova lista je sastavljena zbog "potrebe da se unaprijedi stara regulacija, koja je na snazi od 1993. godine", navodi se u saopštenju.

Zadužena Grčka smanjuje državnu pomoć kako bi prevazišla krizu. Invalidi su demonstrirali u decembru zahtijevajući radna mjesta i beneficije.

Nova lista "invalida" uključuje i pasionarane kockare, fetišiste, egzibicioniste i sado mazohiste, javlja AP.