Svijet
0

Grčka neće održati referendum o euru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčka je negirala da razmatra održavanje referenduma o članstvu zemlje u eurozoni.

Upitan o tome razmatra li se mogućnost održavanja referenduma o ostanku u eurozoni, zamjenik glasnogovornika grčke vlade Angelos Tolkas rekao je: "Ne. Nismo o takvom pitanju razgovarali, definitivno ne".

Dodao je da je vlada uputila u ponedjeljak u parlament nacrt zakona čiji je cilj omogućiti zemlji održavanje referenduma, ali u nacrtu nije specificirano o kojoj temi.

  • Jučer smo uputili nacrt zakona o referendumima... ali nismo razgovarali ni o čemu osim o samom održavanju referenduma, rekao je Tolkas.

Grčka vlada već dulje vremena naglašava da planira održati referendum o političkim reformama, ali uporno ponavlja da se on neće ticati članstva zemlje u eurozoni.

Grčki dnevni list Kathimerini objavio je u utorak da grčki premijer George Papandreu razmatra mogućnost održavanja referenduma o najboljem načinu suočavanja s dužničkom krizom - ostankom unutar eurozone ili napuštanjem te jedinstvene valute i vraćanjem drahmi.

Premijer bi svakako htio rezultat koji bi favorizirao euro kako bi nastavio politiku drastične štednje, primijenjenu na zahtjev vjerovnika, eurozone i MMF-a, piše dnevnik citirajući neimenovane izvore.

Informacija je objavljena u trenutku kad ministarstvo finansija očajnički pregovara s trojkom zemalja kreditora koji traže nove mjere štednje prije isplate sljedećeg obroka od osam milijardi eura zajma, odobrenog u svibnju 2010. kako bi se izbjegao bankrot zemlje.