Svijet
0

Grčka mora napraviti velike rezove u budžetu i stati ukraj švercerima ako želi spas

Klix.ba
Sjedište Grčke vlade (Foto: Klix.ba)
Sjedište Grčke vlade (Foto: Klix.ba)
Grčka je otkrila pregled sažetka reformi koje su od nje zahtijevali lideri eurozone kako bi osigurali nastavak spašavanja. Među mjerama koje se moraju sprovesti su borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza i rješavanje šverca gorivom i duhanom, što u najvećoj mjeri šteti državnom budžetu.

Ovu listu u utorak moraju odobriti međunarodni kreditori kako bi osigurali produženje pomoći koja znači spas u naredna četiri mjeseca. Grčka je prethodno odgodila prezentaciju reformi na 24 sata, nakon što se inicijalno dogovorila da dostavi svoje prijedloge kreditorima u ponedjeljak.

Analitičari su rekli da bi kolaps dogovora podigao strahove da će Grčka napustiti euro kao valutu. Sadržaj mjera je objavljen u ponedjeljak navečer. U njima je istaknuta hitnost u smanjenju državnog administrativnog aparata i borba protiv korupcije. Ljevičarska partija kazala je da će potrošiti 60 miliona eura za račune električne energije siromašnih osoba i više od 75 miliona eura na program subvencije obroka. Takve politike su usmjerene na ispunjavanje predizbornih obećanja da pomognu onima koji su na udaru ekonomske krize godinama.

Najznačajnije stavke dogovora: stvaranje pravednijeg poreznog sistema, borba protiv utaje poreza, lociranje švercera gorivom i cigaretama, implementacija reforme tržišta rada o kolektivnim ugovorima i sporazumima, te rješavanje grčke humanitarne krize sa stambenim garancijama i besplatnom medicinskom njegom za nezaposlene koji nisu osigurani.

Grčki kreditori (Evropska centralna banka, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond) će danas pregledati prijedloge prije nego se obavi konferencija sa ministrima finansija eurozone.

Grčka ekonomija grca u problemima. Stopa nezaposlenosti je 25 posto, a čak 50 posto među mladima. Ekonomija je opala za 25 posto otkako je počela kriza. Dug zemlje iznosi 125 posto BDP-a, a od kreditora su posudili 240 milijardi eura.

Novog premijera Alexisa Tsiprasa čeka mnogo posla, a analitičari predviđaju da će upravo zbog ovih reformi doživjeti veliki pad.