Svijet
0

Grčka mirna nakon osam dana nereda

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Atmosfera u Atini je mirna u nedjelju, nakon osam dana najvećih nemira u nekoliko posljednjih decenija, izazvanih policijskim ubistvom tinejdžera.

Demonstracije nisu planirane za nedjelju, javio je AP.

Saobraćaj u Atini ponovo se odvija normalno u centru grada, i dvospratni turistički autobusi otvorenog krova odvoze turiste na obilaske gradskih znamenitosti.

Grčka omladina, koja je svakodnevno demonstrirala od smrti dječaka, bijesna je ne samo zbog policije nego i zbog sve nepopularnije vlade i ekonomskih problema.

Tokom noći mladi su napadali policijsku stanicu, radnje, banke i vodili bitke sa policijom, dok su držali svijeće koje su označavale sedam dana od kada je tinejdžer ubijen.

Nekoliko stotina demonstranata postavljalo je vatrene barikade i napadalo policiju kamenjem i bakljama. Specijalne policijske jedinice bacile su suzavac i ganjale mlade kroz grad. Demonstranti su izvikivali "ubice napolje" pri tom uperivši laserska svjetla prema policajcima.

Nasilje je zahvatilo Grčku od smrti Alexandrosa Grigoropoulosa (15). Najmanje 70 osoba je povrijeđeno u nemirima širom zemlje. Stotine radnji su razbijene i opljačkane, a više od 200 ljudi je uhapšeno.