AFP
0

Grčka: Militanti zauzeli špansku ambasadu

FENA
Propalestinski militanti koji učestvuju u međunarodnoj flotili za Gazu zauzeli su u utorak špansku ambasadu u Atini, tražeći ukidanje zabrane plovidbe koju je nametnula Grčka, saopćio je jedan španski diplomatski izvor.

"To je samo simbolična okupacija, četiri militanta se sada nalaze u ambasadi, svi su Španci i žele da mi tražimo od španske vlade da izvrši pritisak na Atinu da dozvoli polazak flotile u Gazu", saopćio je AFP-u početkom poslijepodneva španski diplomatski izvor.

Ovaj izvor je saopćio da je desetak simpatizera ostalo ispred zgrade koja se nalazi ispod Akropola.

Jedan militant, Santiago je ranije rekao AFP-u da je tridesetak osoba okupiralo ambasadu. "Odlučili smo ostati u prostorijama" dok Grčka ne dozvoli polazak španskog broda iz flotile, usidrenog na Kreti, u pravcu Gaze.

Propalestinski aktivisti okačili su palestinsku zastavu na balkon ambasade, rekao je AFP-ov fotograf.

Grčka je u petak zabranila sve polaske brodovima za Gazu, i pregledala je dva broda iz flotile koji su namjeravali krenuti.

Operacija, koja je u početku računala na desetak brodova, ima za cilj da ukine pomorsku blokadu koju je Izrael nametnuo Gazi i da pošalje pomoć, ali je izraelska država zaprijetila da će je zaustaviti silom.