Financial Times
0

Grčka je tek početak priče

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dnevnik Financial Times u srijedu je dosta prostora posvetio i krizi u Grčkoj, a u jednom od tekstova analizira pouke koje mogu izvući druge članice eurozone.

Iz golemog paketa pomoći potrebnog za malenu Grčku, u kombinaciji sa silnim teškoćama u postizanju konsenzusa, prije svega u Njemačkoj, investitori bi mogli zaključiti da drugih takvih paketa možda neće biti, što znači da bi druge članice eurozone mogle ostati na cjedilu.

Nijedna nije u tako lošem stanju kao Grčka, ali nekoliko ih ima neodržive fiskalne deficite, u kombinaciji s rastućim javnim dugom.

Ukratko, ova priča nije gotova, ocjenjuje Financial Times, i pokazala je da su bili u pravu oni koji su na euro od početka gledali kao na rizičan potez. Šokovi kroz koje eurozona prolazi nisu iznenađujući - iznenađuje što nisu bili očekivani, smatra ovaj poslovni dnevnik.

Pokazalo se da je bilo opravdano i strahovanje da će povezivanje toliko različitih zemalja zajedničkom valutom dovesti do povećanja napetosti - pogledajmo samo do koje mjere je poraslo antievropsko raspoloženje u Njemačkoj.

No sada kada već postoji, eurozona mora i funkcionirati. Zbog toga je paket pomoći za Grčku tek početak priče, zaključuje Financial Times.