U finišu pregovora
0

Grčka ima adute za ucjene?

FENA
Evangelos Venizelos
Evangelos Venizelos
Nema premišljanja, ovo je posljednja grčka ponuda. Ko zamišlja da će biti isplaćen u cijelosti, vara se, upozorio je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos , prenosi B92.

Venizelos je time upozorio privatne investitore uoči isteka roka za dobrovoljni otpis lavovskog dijela grčkog duga.

U finišu pregovora, bez obzira na to što ne zna da li će moći da isplati 14,5 milijardi eura obaveza koje stižu 20. marta, Grčka je nakon dvije- tri godine uzmicanja pred silinom međunarodnog finansijskog gnjeva u finišu preuzela komandnu poziciju, piše Politika.

Atina je prestala da bude defanzivna u mučnom hrvanju oko toga koliko visok može da bude „dobrovoljni gubitak” investitora na grčkom tržištu hartija od vrijednosti.

Stranci drže državne obveznice Grčke u vrijednosti od 260 milijardi eura, a dogovor Atine i privatnih investitora jeste preduslov za dugo odugovlačenu isplatu obećanog drugog paketa međunarodne pomoći u vrijednosti od 130 milijardi evra.

Venizelos je najavio da, ukoliko procenat „dobrovoljaca” bude manji od 75 odsto, neće oklijevati da upotrebi zakonsko pravo da ih sve natjera u gubitke.

Za kreditne agencije to automatski znači grčki bankrot. Za Evropu – finansijsku katastrofu.

Ukoliko bi došlo do nekontrolisanog bankrota Grčke, to bi eurozonu koštalo više od hiljadu milijardi eura. Za potonje kolateralne štete Španiji i Italiji trebalo bi 350 milijardi. Irskoj i Portugaliji 380 milijardi. Evropskoj centralnoj banci 160 milijardi. Evropa taj novac nema.

U masi obveznica teških 260 milijardi eura, dio od 170 milijardi kupljen je po uzusima grčkog zakonodavstva, a ostatak po odredbama britanskih zakona.

To znači da grčki parlament u nevolji može da promijeni uslove trgovanja tim hartijama od vrijednosti. Ispada da veći dio stranih igrača na grčkom tržištu hartija od vrijednosti nije bio dovoljno oprezan.

Atina je krajem prošlog mjeseca odlučila da – ukoliko procenat investitora koji do četvrtka ne pristanu na oprost 75 odsto realne vrijednosti uloženog ne bude zadovoljavajući – primora i investitore koji su saglasni i one koji nisu na jednake gubitke.

Odluka Atine da nakon dogovora sa privatnim investitorima o visini dobrovoljnog otpisa i reprogramiranja dugova u parlamentu usvoji ovu ključnu SOS klauzulu nagnala je odmah kreditnu agenciju Standard & Poors da proglasi selektivni bankrot.

Većina vodećih stranih investitora – privatnih banaka, osiguravajućih društava, penzionih fondova i pojedinaca – najavljuje da su spremni da se oproste od 55,3 odsto nominalne vrijednosti hartija koje posjeduju, tj. 73 odsto njihove sadašnje vrijednosti.

Problem pravi sekcija vlasnika grčkih obveznica koji podležu britanskim zakonima (raspolažu sa oko 20 milijardi eura).

Oni nisu spremni da budu natjerani na bilo šta. Traže da im se isplati ono što im slijedi po ranijem ugovoru. Upravo njima je namijenjeno Venizelosovo upozorenje.

Koji dio privatnih investitora će do četvrtka (oni koji su kupovali po grčkim zakonima) i početkom aprila (oni koji su trgovali po britanskim zakonima) pristati na lavovske gubitke, zasad je neizvjesno, navodi list.

Onima koji sada pristanu na otpis dugova, Grčka nudi da buduće grčke obveznice podliježu, ne grčkim, već britanskim zakonima trgovine.