Svijet
0

Grčka: Donesena odluka o komercijalizaciji Akropole

FENA
Grčka je odlučila dopustiti eksploataciju u reklamne svrhe svojih poznatih arheoloških spomenika i nalazišta, uključujući i Akropolu iznad Atine, saopćilo je grčko ministarstvo kulture.

Ta inicijativa je oštro kritikovana u dijelu javnosti i među arheolozima, koji je smatraju svetogrđem, prenosi AFP.

Odluka o "komercijalizaciji" Akropole, donijeta u trenutku kad prezadužena Grčka pokušava napuniti javnu blagajnu, dio je odredbi koje imaju za cilj olakšati pristup grčkom kulturnom nasljeđu i time poboljšati njegovu promociju, navode u ministarstvu kulture.

Prikupljena sredstva bit će namijenjena Fondu za zaštitu i održavanje arheoloških resursa. Dosad je samo nekolicina osoba, među kojima su kanadska rediteljka grčkog porijekla, Nia Vardalos i američki reditelj Francis Ford Copolla, imali priliku snimati u Akropoli, dok su snimanja i fotografiranje spomenika u reklamne svrhe bili strogo zabranjeni.

Ministarstvo kulture je u svom cirkularnom pismu iz decembra 2011. godine utvrdilo pravila iznajmljivanja arheoloških lokaliteta, uključujući cijenu od 1.600 eura na dan za profesionalno snimanje u Akropoli. Napominjući da će njegova glavna briga i dalje biti zaštita nacionalnog kulturnog blaga, ministarstvo ističe da će za "iznajmljivanje" ovih lokaliteta biti potrebno ispuniti niz uvjeta.