Svijet
0

Grčka: Dodijeljene nove dozvole za rad televizijskih stanica

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Grčka je dodijelila danas nove dozvole za emitovanje televizijskog programa u okviru politički kontroverzne akcije smanjenja broja stanica u industriji za koju vlast navodi da je korumpirana i puna malverzacija.

LJevičarska Vlada premijera Aleksisa Tsiprasa saopštila je da će ovaj potez doprinijeti regulaciji ovog sektora, ali sami mediji ukazuju na gušenje slobode govora i činjenicu da će zbog gašenja stanica hiljade ljudi ostati bez posla.

Bile su ponuđene samo četiri dozvole za emitovanje, što znači da će neki od osam kanala koji se trenutno emituju u čitavoj zemlji morati da budu zatvoreni.

Televizija "Sky" dobila je prvu licencu, što će joj omogućiti da nastavi emitovanje programa.

"Nismo se nadmetali za dozvolu, nego smo pregovarali o otkupnini", rekao je predstavnik "Sky" televizije Kostas Kimburopulos.

Vlasti navode da su četiri televizijska kanala odgovarajući broj za Grčku, jer ih je toliko održivo u skladu sa procjenama o stanju industrije reklama, koja je vrijedna oko 280 miliona evra godišnje.

Vlada, koja je obećala da će preduzeti akciju protiv "oligarha", saopštila je da će ovaj potez pomoći da se zavede red u sektoru koji je opterećen dugovima i diskreditovan zbog uplitanja u politiku.

Emiteri, koji su pokušali da ospore ovaj porces pred sudom, smatraju da aukcija za licence predstavlja pokušaj gušenja kritičara, ali su ipak učestvovali u procesu.

Dozovole za rad dobile su još televizije "Antena" i dva nova emitera. Pregovarači su bili izolovani u Ministarstvu za medije duže od tri dana, a za to vrijeme bilo je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona.

Televizija "Skaj" opisala je aukciju kao "loš reality show" čiji je cilj skretanje pažnje javnosti sa ekonomskih teškoća.

Tsiparas je prihvatio novi paket finansijske pomoći za Grčku u julu prošle godine. Država je primorana da uzima pomoć iz inostranstva, a zauzvrat sprovodi nepopularne mjere, uključujući smanjenje penzija i povećanje poreza.