Svijet
0

Grčka dobila novac od EU-a i MMF-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Atina je primila 14,5 milijardi eura, prvu uplatu iz posebnog fonda ustanovljenog za sprečavanje finansijskog sloma Grčke, dok se u Bruxellesu istovremeno održava sastanak ministara finansija Evropske unije.

Euro je i dalje izložen pritisku jer na tržištima ne jenjava zabrinutost da bi i neke druge članice eurozone, zbog visine budžetskog deficita i javnog duga, mogle suočiti s istim problemima na koje nailazi Grčka.

Dopisnik BBC-a javlja iz Bruxellesa da je na grčki račun prebačeno skoro 24 milijarde dolara. Tri četvrtine te sume osigurala je Evropska unija, a ostatak Međunarodni monetarni fond. To je prva uplata iz paketa finansijske pomoći za Grčku koji ukupno iznosi skoro 140 milijardi dolara.

Članice eurozone, njih šesnaest, uoči ministarskog sastanka Evropske unije u Bruxellesu u neku ruku su bile prinuđene stati u odbranu kredibilnosti eura.

Iako će se u središtu pažnje okupljanja ministara finansija evropske dvadesetsedmorice naći nova pravila za reguliranje rada takozvanih "hedge" investicijskih fondova, pozadinom skupa će neumoljivo dominirati zabrinutost za stabilnost zajedničke valute.

Za vladu u Atini je, u međuvremenu, uslijedila nova neprijatnost nakon što je jedna od ministrica i, tvrde grčki listovi, štićenica premijera Georgiosa Papandreoua, podnijela ostavku kada su mediji otkrili da njen suprug duguje više od šest miliona dolara neplaćenog poreza.

Zamjenica ministra turizma Angela Gerekou se povukla kada se pokazalo da njen muž, inače pop pjevač, poreznim organima nije prijavio sav svoj prihod.

Grčka vlada je najavila primjenu oštrih mjera protiv utaje poreza i korupcije za koje tvrdi da su dobrim dijelom odgovorne za ekonomsku krizu u kojoj se zemlja našla.