Svijet
0

Grčka blizu dogovora sa kreditorima

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Grčka je blizu dogovora sa svojim međunarodnim kreditorima o nastavku primanja finansijske pomoći, izjavio je večeras zvaničnik grčkog Ministarstva finansija.

Ova informacija objavljena je poslije video-konferencije ministra finansija Evangelosa Venizelosa i inspektora EU, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, poznatih kao "trojka".

"Ima još posla. Dogovor je blizu. Potrebno je kvantifikovati određene mjere za 2011. i 2012. godinu", rekao je grčki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan, niti je saopštio više detalja.

Međunarodni kreditori upozorili su Grčku da mora da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru i poboljša naplatu poreza kako bi izbjegla bankrot u nerednih nekoliko sedmica.

    Analitičari smatraju da bi bankrot Grčke mogao da dovede do izbacivanja te zemlje iz evrozone i ugrozi opstanak zajedničke evropske valute.

    Venizelos je ranije izjavio da će Grčka učiniti sve što je neophodno da bi dobila dodatna sredstva, ali da neće dozvoliti da bude žrtveno jagnje političara koji upravljaju evrozonom.

    Akcije na evropskim berzama i kurs evra značajno su oslabili zbog straha od bankrota Grčke i eventualnog neuspjeha u razgovorima evropskih ministara finansija o spasavanju Grčke, kao i zbog još jednog regionalnog izbornog poraza stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.