Revizori ostaju u zemlji
0

Grčka bez nove tranše pomoći vjerovatno do oktobra

FENA
Međunarodni revizori će se u Atini zadržati čitav septembar, otkrio je u srijedu izvor iz Evropske unije (EU), što znači da je malo vjerovatno da će Grčka prije oktobra dobiti novu tranšu međunarodne finansijske pomoći.

Evropski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će revizori "ostati u Grčkoj cijeli septembar kako bi u oktobru ministrima finansija eurozone predstavili dogovorene mjere, odnosno uvjerljiv i konkretan plan za Grčku", prenosi AFP.

Povoljan izvještaj revizora iz Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB), tzv. "trojke" grčkih kreditora, ključan je da bi Grčka dobila sljedeću tranšu pomoći u iznosu od 31,5 milijardi eura.

Ranije se očekivalo da će isplata biti realizovana u septembru, što bi takođe predstavljalo kašnjenje uzrokovano dvomjesečnim političkim ćorsokakom u koji je Grčka zašla zbog izbora u maju i junu.

Kašnjenje isplate pomoći bi moglo da predstavlja problem za grčku vladu, za koju se već sad očekuje da će morati da pribjegne emisiji novih kratkoročnih obveznica kako bi 20. augusta otplatila zajam ECB od 3,2 milijarde eura.