Izgubili povjerenje u političare
0

Grci žele vanredne izbore, pada popularnost PASOK-a

FENA
Većina građana Grčke smatra da bi trebalo održati vanredne parlamentarne izbore ukoliko novi vladin program štednje ne pokaže rezultate do septembra ove godine.

Prema najnovijoj anketi koja je provedena za nedjeljnu Vimu, 67,6 posto ispitanih je izjavilo da bi u septembru trebalo održati izbore ako do početka jeseni ne osjete obećana poboljšanja u ekonomiji zemlje, javila je agencija ANA.

Parlament je nedavno usvojio program štednje, kako bi Grčka dobila novi zajam od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i evropskih finansijskih institucija.

To je izazvalo talas štrajkova pošto te mjere štednje pogađaju mnoge građane. Prema istom istraživanju, popularnost vladajućeg PASOK-a i dalje opada i sada se za stranku premijera Jorgosa Papandreua izjašnjava svega 16,5 posto građana, dok je opoziciona Nova Demokratija u vodstvu sa 17,8 posto. Na trećem mestu je Komunistička partija Grčke -7,5 posto glasova i slijede druge manje stranke.

Indikativno je da skoro polovina građana u ovom trenutku ne podržava nijednu sadašnju stranku, pošto su izgubili povjerenje u političare.

Građani Grčke optužuju lidere da su pogrešnom politikom doveli zemlju na ivicu bankrotstva. Prema lokalnim medijima više od 80 političara i poslanika je posljednjih mjeseci bilo izloženo verbalnim i fizičkim napadima nezadovoljnih ljudi.