Transparency International
0

Grci za podmićivanje godišnje daju 787 miliona eura

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kućanstva u Grčkoj su prošle godine dala 787 miliona eura za podmićivanje, tvrdi međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije, sa sjedištem u Berlinu, Transparency International.

Prema navodima iz još neobjavljene studije koje prenosi dnevnik Die Welt, u prosjeku je svaki građanin Grčke prošle godine za podmićivanje u javnim službama dao 1.355 eura.

Taj novac je otišao za brže izdavanje vozačkih ili građevinskih dozvola, za osiguravanje bržeg prijema u bolnicu ili da bi u poreznim uredima bile napravljene povoljnije porezne prijave.

Svaki Grk je u prosjeku dao prošle godine još 1.671 euro za podmićivanje u privatnom sektoru – liječnicima, odvjetnicima ili bankarima.

Kako je izračunao Transparency, građani Grčke godišnje državne službenike korumpiraju sa 462 miliona i privatni sektor s 325 miliona eura. To znači da je za 23 posto suma utrošena za podmićivanje porasla od 2007. godine kada je procijenjena na 639 miliona .

Transparency International je naručio i anketu tokom koje je 13,4 posto grčkih građana izjavilo da se mito traži otvoreno.

Transparency ocjenjuje da je utvrđena svota samo "vrh ledenog brijega" jer većina građana i ne želi priznati da podmićuje, prenio je Blic Online.

Šef TI-ja za Grčku Konstandinos Bakuris je rekao za Die Welt da u istraživanje uopće nije bila uključena "stvarno velika korupcija na državnoj i gospodarskom razini koja je široko rasprostranjena" i podsjetio na korupcijsku skandal njemačkog koncerna Siemens u Grčkoj.

Grčka je u teškoj financijskoj krizi, jer je njen proračunski deficit dostigao skoro 13 posto vrijednosti bruto društvenog proizvoda. Korupcija i nedovoljna aktivnost pravosuđa smatraju se zajedno jednim od uzroka krize.