Svijet
22

Grci u redovima ispred bankomata zbog straha od izlaska iz eurozone

Klix.ba
Više od trećina bankomata širom Grčke ostalo je bez novca u subotu jer su građani povukli svoj novac zbog straha da će zemlja izaći iz eurozone, saopćeno je iz bankarskih izvora, piše Huffington Post.
Foto: AFP
Foto: AFP

Grci su formirali redove ispred bankomata nakon što je premijer Alexis Tsipras pozvao na održavanje referenduma 5. jula o zahtjevima stranih kreditora. Ovaj poziv noćas je dobio podršku parlamenta.

Oko 35 posto mreže bankomata, skoro 2.000 od 5.500, ostali su bez novčanica eura tokom dana i dopunjeni su. Banke su radile u koordinaciji sa centralnom bankom kako bi bankomate održali operativnim. Dopuna obično traje dva sata, što je uzrokovalo duge redove ljudi koji su čekali da podignu novac.

Oko 600 miliona eura povučeno je iz bankarskog sistema u subotu, kazali su bankari. No, tokom prošle sedmice povučeno i milijardu eura dnevno.

"Potražnja za novcem je definitivno veća od normalne. Trudimo se da bankomate napunimo novcem, ali velike su gužve", rekao je jedan bankar.

Foto: AFP
Foto: AFP

Nekoliko minuta nakon što se Tsipras obratio naciji, manji redovi su viđeni ispred bankomata u Atini.

Grčka vlada kazala je kako će banke normalno biti otvorene u ponedjeljak i negirali su da će država nametnuti kapitalne kontrole kako bi spriječili kolaps banaka.

Banke ovise o hitnoj likvidnosti iz Evropske centralne banke kako bi ostale otvorene, a visoki vladini dužnosnici su održali razgovore sa ECB-ovim šefom Marijem Draghijem kako bi osigurali daljnju podršku bankama zbog krize.