10 miliona građana ima pravo birati
0

Grci na parlamentarnim izborima odlučuju jesu li za štednju ili ne

SRNA
Grci danas glasaju na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje da dvije glavne stranke Pasok i Nova demokratija izgube podršku u odnosu na kandidate koji se protive mjerama štednje.

Skoro 10 miliona građana Grčke sa pravom glasa odlučivaće o sastavu novog parlamenta u Atini na izborima na kojima učestvuju 32 stranke, što je rekordan broj u odnosu na prethodne izbore.

Partija lijevog centra Pasok i desnog centra Nova demokratija, koje zagovaraju mjere štednje, u koaliciji su od prošlog novembra.

Očekuje se da će obje stranke pretrpjeti "gubitke" zbog mjera štednje koje je uvela vlada u zamjenu za međunarodnu finansijsku pomoć.

Kako se očekuje nijedna partija neće osvojiti većinu.

Sposobnost nove vlade da provede program mjera štednje biće o ključnog značaja za dalji pristup Grčke fondovima pomoći EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bilo kakva politička nestabilnost može postaviti nova pitanja u vezi sa mjestom Grčke u evrozoni.
Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble rekao je da će Grčka snositi posljedice ako se nova vlada ne bude pridržavala fiskalnih obaveza.

Prema aktuelnom planu, očekuje se ušteda od 11 milijardi eura potrošnje u junu.

Mnogi Grci nadaju se da će EU ublažiti pritisak ukoliko pobijedi kandidat socijalista na predsjedničkim izborima u Francuska Fransoa Oland, koji je izrazio skepticizam oko mjera štednje. U Francuskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora.

Pasok i Nova demokratija dominiraju politikom Grčke od 70-tih godina prošlog vijeka, ali su mnogi glasači razočarani načinom na koji one rješavaju krizu i zbog korupcije.

Očekuje se da će profitirati male stranke od komunista do antiimigrantiskih i ultra desničarske partije Zlatna zora.

Prema nekim anketama, Zlatna zora mogla bi da osvoji  više od pet odsto glasova i po prvi put uđe u parlament.
Na završnom skupu u petak lider Pasoka Evangelos Venizelos rekao je da Grci na ovim izborima biraju između mjera štednje i "masovnog siromaštva".

Lider Nove demokratije Antonis Samaras rekao je da se ljevica "poigrava sa evropskoim budućnošću zemlje".

Očekuje se da će Nova demokratija osvojiti oko 22 odsto glasova, dok bi Pasok dobio oko 18 odsto.

Ljevičarske partije, koje se protive se uslovima dobijanja međunarodne pomoći, osvojile su oko 30 odsto glasova.

Prema izbornom zakonu Grčke, partija koja osvoji najviše glasova na izborima dobija dodatnih 50 mandata u parlamentu koji ukupno ima 300 poslanika, ali analitičari smatraju da ni to neće biti od velike pomoći da zemlja dobije većinsku vladu.
Ukoliko ne bude jasnog ishoda na današnjim izborima, predsjednik Karolos Papuljas ima 12 dana da odredi koja partija ili koalicija ima dovoljnu podršku da formira vladu. Ukoliko do toga ne dođe, Grke čekaju novi izbori, navodi AFP.