Svijet
0

Grci i Kiprani napustili konferenciju zbog imena Makedonije

FENA
Delegacija Grčke, predvođena ambasadorom u SAD-u Aleksandrom Miliasom, napustila je konferenciju u Washingtonu, posvećenu neširenju oružja za masovno uništavanje, zbog odbijanja domaćina da ukloni ime Republika Makedonija ispred delegacije iz Skoplja.

S grčkom delegacijom se solidarizirla delegacija Kipra, koja je također sinoć izašla iz konferencijske dvorane, prenijela je grčka novinska agencija ANA.

Izlazak članova grčke i kiparske delegacije uslijedio je kad je na konferenciju stigao savjetnik američkog predsjednika Georgea Busha za nacionalnu sigurnost Steven Headley.

State Department je, povodom ovog slučaja, u pismenom objašnjenju, naveo da je, kao organizator konferencije, zemlje pozivao pod imenom koje priznaju SAD.

Portparol State Departmenta je, između ostalog, podsjetio da su SAD, 2004. godine, priznale "Republiku Makedoniju" i da je ta država pod tim imenom pozvana i na ovu konferenciju.

On je također rekao da SAD cijene zalaganje Grčke da se eliminiraju prijetnje oružjem za masovno uništavanje, dodajući da Washington snažno podržava inicijativu Ujedinjenih nacija da se dugotrajni spor između Atine i Skoplja oko imena nekad najjužnije republike bivše SFRJ riješi kompromisom.

Grci ne prihvaćaju da njihov sjeverni susjed nosi ime Makedonija, jer u tome vide teritorijalne pretenzije Skoplja na svoju istoimenu oblast.