Svijet
0

Grass brani Grassa

FENA
Nedjelju dana pošto je objelodanio da je tokom Drugog svjetskog rata, kao mladić, služio u nacističkim Waffen SS jedinicima, njemački nobelovac Guenter Grass stao je u odbranu od brojnih kritika izrečenih na njegovu adresu.

U intervjuu za njemačku televiziju ARD Grass je izrazio uvjerenje da je sve ono što je uradio kao pisac i građanin bilo dijametralno suprotno od svega što je na njega utjecalo tokom vremena nacizma i da je to sasvim dovoljno.

Grass je insistirao da, i pored činjenice da se nalazio u redovima zloglasnih elitnih Hitlerovih jedinica, nikada nije ispalio nijedan metak premda je priznao da je kao mladić bio zaslijepljen nacističkom ideologijom.

Sedamdesetosmogodišnji Ginter Gras kaže i da bi trebalo pročitati njegovu novu autobiografiju i potom samostalno donositi sudove o njegovom životu.

Poznati pisac Salman Ruždi je, u međuvremenu, podržao svog prijatelja, pisca Guentera Grassa, koji je poslije 60 godina šutnje priznao da je služio u ozloglašenom Waffen SS-u, ali je napomenuo da značaj Grassovog stvaralaštva nije umanjen ovim saznanjem, i da je njegova prošlost "mladalačka greška".

Grass, autor čuvenog romana "Limeni doboš" i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1999. godine, ne samo da je ugledan pisac, već predstavlja i neku vrstu moralnog autoriteta, prije svega za svoje njemačke sunarodnike koje je pozivao da se suoče sa svojom prošlošću iz Drugog svjetskog rata.

U intervjuu za BBC Salman Ruždi je rekao da ne smatra da je Grassovo ponašanje hipokritično. "Mi nismo prestali da čitamo Ezru Paunda koji je kao odrastao čovek podržavao naciste", ocijenio je britanski književnik koji je zbog svoje kontroverzne knjige "Satanski stihovi" bio na meti nekih islamskih velikodostojnika koji su ga osudili na smrt.

"Grass je proveo čitav život kritikujući ideje koje je podržavao kao mlad, i to je samo po sebi hrabro. On je moj prijatelj, i to će i ostati," potvrdio je Ruždi.

Ogromnu medijsku pažnju privukao je Grassov intervjuu jednom berlinskom listu u kome je priznao da je kao 17-godišnjak 1944. godine pristupio nacističkoj Waffen SS jedinici - mada, kako kaže, "nikada nije ispalio ni metak". Do sada je bilo poznato da je Grass tokom Drugog svjetskog rata bio u njemačkoj protuzračnoj odbrani, sve dok ga nisu zarobili američki vojnici.

Činjenica da je dobrovoljno pristupio zloglasnoj jedinici SS trupa je, međutim, dovela u pitanje njegovu neprikosnovenu reputaciju čoveka koji je često pozivao Nijemce da se suoče sa sopstvenom prošlošču:

"Ja sam građanin Njemačke, koja ima užasnu prošlost i nad kojom se nadvija sjenka od vremena nacista sve do danas. Znam šta se dešavalo piscima prije 1933. godine koji su nam davali slične lekcije. Bilo je neophodno da se progovori o tome šta se događa i prije i poslije, i moja poslijeratna generacija je zahvalna onim piscima koji su to činili", govorio je Grass prije 20 godina.

Za ono što je sam napisao, Guenter Grass je dobio Nobelovu nagradu koja mu, kako je to saopćila Fondacija iz Stokholma poslije brojnih negativnih reakcija ovih dana, "neće i ne može biti oduzeta".

Vjerovatno će biti odbačeni i zahtjevi da mu se oduzme titula počasnog građanina Gdanjska u Poljskoj, u kojem je Grass rodjen 1927. godine.

Bivši poljski predsednik i lider pokreta Solidarnost koji je nastao u Gdanjsku, Leh Valensa, čak je poručio Grassu da sam treba da se odrekne zvanja počasnog građanina.

Sam Gras je u intervjuu njemačkom listu rekao da mu je to ležalo na savjesti sve ove godine, mada ima i onih koji smatraju da je tajnu odlučio da otkrije u sklopu promocije svoje autobiografije, koja se zbog velikog interesovanja poslije Grassove izjave u knjižarama pojavila dvije nedjelje ranije nego što je planirano.

U međuvremenu, jedan regionalni njemački list tvrdi da Grass pokušava da spriječi objavljivanje ličnih podataka iz SS arhive. List navodi da se podaci čuvaju u dosjeima iz nacističkog perioda koje je sastavila Stasi, tajna policija komunističke vlade Istočne Njemačke.

Autobiografija Guentera Grasa drugog dana prodaje gotovo da je rasprodata u knjižarama, izjavila je Claudia Glenevinkel, glasnogovornica izdavačke kuće "Steidl", prenijele su agencije.

Od ukupno 150.000 primeraka zvanično stavljenih u prodaju u Njemačkoj i Švicarskoj u srijedu već je prodato oko 130.000, navela je ona.

Knjiga naslovljena "Ljušteći luk" prvobitno je trebala da bude objavljena tek 1. septembra, ali izdavačka kuća je u srijedu odlučila da to učini ranije zbog skandala koji je izazvalo priznanje koje je Grass ovih dana iznio u javnost.

"Do objavljivanja je došlo ranije pošto su ljudi dolazili u knjižare i tražili knjigu. Djelo je prvo prodato u jednoj ili dvije knjižare nakon čega je uslijedio domino efekt, zbog čega smo svima rekli da mogu početi s prodajom", izjavila je Glenevinkel pravdajući postupak svoje kuće.

Kako javljaju agencije, Glenevinkel je rekla da je štampanje novog izdanja u toku kako bi se odgovorilo na veliku potražnju knjige.